Hansı düyü daha sağlamdır? Yaxşı düyü seçmək üçün...
Düyü ən məşhur qidalardan biridir. Onu ət və balıqla süfrəyə vermək, plov, şorbaya əlavə etmək və düyü piroqları bişirmək olar. Düzdür, pəhriz saxlayanlar dənli bitkiləri zərərli və yüksək kalorili hesab edərək düyü yeməkdən çəkinirlər. Amma...
QHT.az xəbər verir ki, düyü yumuru və uzun, ağ, qəhvəyi, qırmızı ola bilər. Özü çox qidalıdır və tərkibində karbohidratlar, zülallar və minerallar var: kalium, kalsium, maqnezium, fosfor, həmçinin az yağ. Amma düyünün faydası onun emalından asılıdır.
Ağ düyü- ən məşhur düyü ağ cilalanmış düyüdür. Çeşiddən asılı olaraq yumuru və ya uzun ola bilər. Uzun müddət saxlama və asanlıqla həzm olunma xüsusiyyəti var. Pəhrizdə deyilsinizsə, o zaman bu düyü təhlükəsiz istehlak edilə bilər - düyü ən çox B vitaminlərini (heç bir taxılda tapılmır), həmçinin ürək sağlamlığı üçün lazım olan çoxlu kalium ehtiva edir. Bundan əlavə, maye düyü sıyığı həzm problemləri üçün faydalıdır - yaxşı örtücü xüsusiyyətlərə malikdir.
Yumuru düyü daha çox nişasta ehtiva edir və bişirildikdən sonra yumşaq və qaymaqlı olur. Uzun düyü suyu orta dərəcədə udur, ona görə də bir-birinə yapışmır və ya çox bişmir. Bu düyü diabet və skleroz üçün kontrendikedir və bu da böyrək daşlarının əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər və qəbizliyə meylli olsanız tövsiyə edilmir.
Qəhvəyi düyü özündə B1, B6, PP vitaminləri, manqan, fosfor, maqnezium, selen, mis, amin turşuları, lifi saxlayır. O, həmçinin kompleks karbohidratların yaxşı mənbəyidir, bədən tərəfindən yavaş-yavaş əmilir, qan damarlarını təmizləyir və qan dövranını yaxşılaşdırır, qanda qlükoza səviyyəsini saxlayır, həzm sisteminin işini normallaşdırır, maddələr mübadiləsini yaxşılaşdırır. Diabet xəstələri üçün uyğundur. İşin mənfi tərəfi odur ki, qəhvəyi düyünün bişirilməsi daha uzun çəkir, çeynəmək daha çətindir, çünki düyü qabığında yağ var və zaman keçdikcə xarab ola bilər.
Qırmızı və qara düyü ən az populyar düyü növləridir. Bu barədə çox az adam bilir. Qırmızı düyü ürəyin fəaliyyətini və dərinin vəziyyətini yaxşılaşdırır və diabet xəstələri tərəfindən yeyilə bilər. Qara düyü sağlam pəhriz tərəfdarları arasında məşhurdur - tərkibində maksimum protein və qida var, toxunulmazlığı yaxşılaşdırır və görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, həmçinin anemiya üçün tövsiyə olunur. Bundan əlavə, qara düyü çox az natrium ehtiva edir, buna görə də böyrək və ürək xəstəlikləri üçün tövsiyə olunur.
Hansı düyü daha sağlamdır? Cilalanmış və ya cilasız - sualına cavab verərkən, əlbəttə ki, ikincisi. Düyü nə qədər az cilalanmışsa, bir o qədər sağlamdır.
Yaxşı düyü seçmək üçün şəffaf qablaşdırmada və ya çəki ilə taxıl götürün - taxıllar görünməli, taxılın bütöv, taxıl parçaları və çirkləri olmadığından əmin olun, düyü eyni ölçüdə və rəngdə olmalıdır.
Pərvanə Fərhadqızı