Evdə çörək soda istifadə edərək həzm sağlamlığınızı necə yoxlamaq olar?
Siz mədənizin sağlamlığını evinizin rahatlığında çörək soda və suyun sadə məhlulundan istifadə edərək qiymətləndirə bilərsiniz. Bu üsul məhlulu acqarına qəbul etdikdən sonra gəyirmənin olub-olmamasına əsaslanır.
QHT.az xəbər verir ki, tanınmış diyetoloq Meg McDonald-ın fikrincə, mədənin selikli qişasında sintez olunan vacib həzm mayesi olan mədə turşusu, qəbul edilən qidaların dezinfeksiya edilməsində və həzm fermentlərinin fəaliyyətini təşviq edən turşu mühitin yaradılmasında mühüm rol oynayır: “Mədənin turşuluğu aşağı olduqda, yeməyin həzm səmərəliliyi azalır və qarın ağrısı, şişkinlik, qaz, ishal, qəbizlik, turşu axını və ürək yanması kimi bir sıra xoşagəlməz simptomlara səbəb olur. Acqarına qəbul edilən yarım stəkan suda dörddə bir çay qaşığı çörək soda həll etməkdir. Çörək sodasının mədə turşusu ilə reaksiyası qaz əmələ gətirir və bu, adətən gəyirməyə səbəb olur. Solüsyonu istehlak etdikdən sonra iki dəqiqə ərzində bu reaksiyanın gecikməsi və ya olmaması mədə şirəsinin turşuluğunun azaldığını göstərir”.
Turşuluq aşağı olduqda, mütəxəssislər tez-tez mədə turşuluğunun səviyyəsini artırmaq və tənzimləmək üçün dəmir və kalsium kimi müəyyən qida əlavələrini tövsiyə edirlər. Bununla belə, fərdi xəstənin fərdi ehtiyaclarına uyğunlaşdırılmış dəqiq rəhbərlik və fərdi tövsiyələr üçün həkimə müraciət etmək vacibdir.
Pərvanə Fərhadqızı