Qəhvəyi yumurtalar niyə daha bahalıdır?
Qəhvəyi və ağ yumurtanın fərqli qida tərkibinə malik olduğunu düşünən insanlar var. Amma əslində onların yeganə fərqi qabığın rəngidir.
QHT.az xəbər verir ki, yumurtanın rəngi toyuq cinsindən asılıdır, lakin qida dəyəri, dadı və tərkibi faktiki olaraq eyni qalır. Yumurtanın qida tərkibinə toyuğun yaşadığı mühit, dadına isə yumurtanın təzəliyi təsir edə bilər, lakin qabığın rənginin bununla heç bir əlaqəsi yoxdur. Müxtəlif yumurta rənglərinin əsas səbəbi genetikdir.
Dünyada 1600-dən çox toyuq cinsi var və onlar müxtəlif rənglərdə yumurta qoya bilirlər: ağ, qəhvəyi, mavi, yaşıl, çəhrayı, krem və hətta xallı. Sarısının rəngi toyuğun pəhrizindən asılıdır. Açıq sarıdan tünd narıncıya və ya hətta qırmızıya qədər dəyişə bilər. Onu da bilmək lazımdır ki, qabığın rəngi yenə də yumurtanın qida dəyərinə təsir etməsə də, ona toyuğun cinsi, yaşı, pəhrizi və yaşayış şəraiti kimi amillər təsir edə bilər. Demək olar ki, eyni şey dadına təsir edir.
Qəhvəyi yumurtaların baha olma səbəbi nədir?
Qəhvəyi yumurtalar ümumiyyətlə ağ yumurtalardan daha bahalıdır, çünki daha çox yem və yer tələb edən toyuqlar tərəfindən qoyulur. Bu cins toyuqlar daha böyükdür və saxlanması daha bahalıdır, ona görə də belə yumurtaların qiyməti daha yüksəkdir. Yumurta seçərkən bir neçə amili nəzərə almaq vacibdir:
Keyfiyyət kateqoriyası - Birləşmiş Ştatların Kənd Təsərrüfatı Departamenti (USDA) keyfiyyətin qiymətləndirilməsi sistemindən istifadə edir . AA kateqoriyalı yumurtalar ən təzə və keyfiyyətlidir. A kateqoriyası - həm də yüksək keyfiyyətli yumurtalar, lakin AA-dan bir qədər aşağıdır. B kateqoriyası - ən çox çörək bişirmək üçün istifadə olunan kiçik qüsurları olan yumurtalar.
Ölçü - Yumurtalar müxtəlif ölçülərdə olur. Seçim ehtiyaclarınızdan asılıdır. Daha çox proteinə ehtiyacınız varsa, daha böyük yumurta seçin.
Üzvi yumurta - Qablaşdırmada "üzvi" etiketi varsa, bu yumurtaların pestisidlər və gübrələr olmadan üzvi yemlə qidalanan qəfəssiz toyuqlardan gəldiyi deməkdir.
Sərbəst gəzən, otlaqda yetişdirilən toyuqların yumurtaları daha çox qida maddəsi ehtiva edir. Tədqiqatlar göstərir ki, bu yumurtalarda fabrikdə yetişdirilən toyuqlardan iki dəfə çox omeqa-3 yağ turşuları və E vitamini var.
Pərvanə Fərhadqızı