Xəbərlər 18.02.2025 20:27 333

Niyə çox ət yeməməlisən?

Ət, zülal və digər vacib qida maddələrinin zəngin bir mənbəyidir, amma onu həddindən artıq yemək bəzi sağlamlıq risklərinə də səbəb ola bilər. İstifadə edilən ətin növü və miqdarı bu riskləri təsir edir.

QHT.az xəbər verir ki, həddindən artıq qırmızı və ya işlənmiş ət istehlakı, xüsusilə kolorektal xərçəng kimi xəstəliklərin riskini artırır. Buna görə, gündəlik qırmızı ət istehlakını 50 qramla məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur. Bununla yanaşı, ət zülalın əsas mənbəyidir və orqanizm üçün çox vacib olan amin turşularını ehtiva edir. Bu amin turşuları əzələlərin və toxumaların böyüməsi və təmiri üçün lazımdır. Ət həmçinin dəmir və sink kimi vacib minerallarla zəngindir, bunlar qan dövranı, əzələ sağlamlığı və ümumi orqan funksiyaları üçün mühümdür.

Hər gün ət yemək, balanslı pəhrizin bir hissəsi olaraq faydalıdır, amma tərəvəz, meyvə və taxılları da daxil edən pəhrizlər daha sağlam seçimlərdir. Eyni zamanda, ət istehlakının ətraf mühitə təsiri də nəzərə alınmalıdır, çünki ətyeyən pəhrizlər yüksək karbon izinə sahibdir.

 

R. İmanov


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı