Arxeoloqlar pivə hazırlamaq üçün 10 min illik saxsı qablar tapdılar: o, spirtin tarixini dəyişdi
Qədim Çində düyü pivəsinin mühüm sosial və mədəni əhəmiyyəti var idi.
QHT.az xəbər verir ki, arxeoloqlar qədim dünyada düyü pivəsinin mövcudluğunu təsdiqləyən sübutlar aşkar ediblər. Təxminən 10 min illik qalıqlar Çinin Zhejiang əyalətindəki Şanşan ərazisində tapılıb.Tədqiqat zamanı eramızdan əvvəl 10,000-9,000-ci illərə aid 12 keramika parçası araşdırılıb. Alimlər fitolitlər, nişasta qranulları və fermentasiya ilə əlaqəli göbələklərin izlərini aşkar ediblər. Bu qalıqlar düyü spirtinin ən qədim fermentasiya nümunələrindən biridir.
Dulusçuluq qablarında aşkar edilən Monascus kif və maya izləri qədim Şanşan mədəniyyətində fermentləşdirilmiş içkilərin istehsal edildiyini göstərir. Xüsusi küp formaları, fermentasiya üçün nəzərdə tutulmuş pivə zavodları kimi istifadə olunub.
Tədqiqatçılar qeyd edir ki, fermentasiya prosesinə əlverişli olan isti və rütubətli iqlim şəraiti bu texnologiyanın inkişafına kömək edib. Düyü pivəsi qədim Çində rituallarda, bayramlarda və sosial tədbirlərdə böyük əhəmiyyət kəsb edirdi.
R.İmanov