Hər gün pomidor yesəniz...
Diabet həkimi pomidorun orqanizmə müxtəlif təsirləri olan vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngin olduğunu qeyd edib.
QHT.az xəbər verir ki, parlaq rəngləri və zəngin dadı ilə seçilən pomidor uzun müddətdir ki, dünya mətbəxinin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Mütəsxxəssislər deyir ki, pomidorlar vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngin olduğu üçün orqanizmə müxtəlif təsirlər göstərə bilər və bir sıra sağlamlıq faydaları təmin edir. Pomidorda olan likopen kimi yüksək səviyyəli antioksidantlar ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edə bilər. Pomidor bağırsaq mikrobiomunun müxtəlifliyini və zənginliyini əhəmiyyətli dərəcədə artırır və iltihablı reaksiyaların, eləcə də bağırsaq zədələnməsinin qarşısını alır. Bundan əlavə, pomidor C və K vitaminlərinin, eləcə də kaliumun yaxşı mənbəyidir.
C vitamini immunitet sistemini və dəri sağlamlığını dəstəkləyir, K vitamini isə qanın laxtalanması və sümük sağlamlığı üçün vacibdir. Kalium qan təzyiqi və maye balansını tənzimləməyə kömək edir. Pomidorun müntəzəm istehlakı aşağı kalorili və yüksək su tərkibinə görə arıqlamağa kömək edə bilər.
Pomidor yeməyin zərərləri nələrdir?
Bəzi insanlar pomidorun turşuluğuna həssas ola bilər ki, bu da həzm problemlərinə və ya turşu reflü kimi vəziyyətlərin pisləşməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, pomidor "sidik problemləri, miqren, qlikoalkaloidlə əlaqəli bədən ağrıları, anafilaktik reaksiyalar, likopoderma" yarada bilər. Böyrək daşları kimi müəyyən tibbi vəziyyəti olan insanlar, daş əmələ gəlməsini təşviq edə bilən oksalatların mövcudluğuna görə pomidor istehlakını izləməli ola bilər.
Pərvanə Fərhadqızı