Xəbərlər 19.03.2025 18:21 548

Çay və cəfəridə olan luteolin qocalmanı gecikdirməyə kömək edə bilər

Qəhvə, çay, meyvə, tərəvəz və göyərtilərdə olan luteolin birləşməsi yaşla əlaqədar görünüş dəyişikliklərini ləngidə və xəstəliklərin inkişaf riskini azalda bilər. 

QHT.az xəbər verir ki, bu barədə britaniyalı terapevt Rob Qallovey məlumat verib. Həkim yapon alimlərinin tədqiqatının nəticələrinə istinad edərək, luteolin tərkibli əlavələrin siçanlarda xəzin ağarması prosesini ləngidir. Luteolin təbii antioksidantdır - bu maddə hüceyrələri sərbəst radikallar (qeyri-sabit molekullar) tərəfindən zədələnmədən qoruyur.

Naqoya Universitetinin tədqiqatçıları həm yerli (krem şəklində), həm də şifahi olaraq vaxtından əvvəl ağarmağa genetik meylli siçanlara luteolin verdilər. Nəticədə heyvanların melanositləri, saça rəng verən piqment hüceyrələri normal fəaliyyət göstərdi. Alimlər həmçinin luteolinin p16INK4A geninin aktivliyini azaltdığını aşkar ediblər. Bu gen hüceyrə qocalmasının əsas göstəricisidir - o, hüceyrələri bölünməyi dayandırmağa və cavanlaşmağa sövq edir. Yaşla, onun fəaliyyəti artır, bu da bioloji qocalmağa səbəb olur.

Dr Galloway qeyd edib ki, saçların ağarmasına səbəb olan mexanizmlər ürək xəstəliklərinin və xərçəngin inkişafına kömək edir. O, luteolinin aktiv istehlakının sağlamlığın qorunmasına kömək edə biləcəyini təklif etdi. Həkim qeyd edib ki, bu maddə cəfəri, brokoli, meyvə, tərəvəz, çay və qəhvə ilə zəngindir.

 

R.İmanov


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı