Hansı şorbalar ən zərərli və hansıları ən sağlamdır?
Şorbalar bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngindir. Bir çox insan şorba yeməyin niyə sağlam olduğunu maraqlandırır?
QHT.az xəbər verir ki, bu yeməkdə adətən çoxlu miqdarda tərəvəz, lobya, ət və ya balıq var ki, bu da orqanizmi vitamin və minerallarla zənginləşdirir. Bundan əlavə, şorba içmək nəmləndirmə üçün vacib olan maye qəbulunu artırmağa kömək edə bilər. Bu yemək həm də qida dəyərinə görə iştahınızı idarə etməyə və sağlam çəki saxlamağa kömək edə bilər.
Ən sağlam şorba tərəvəzli toyuq suyudur. Sağlam toxunulmazlığı, toxuma böyüməsini və bərpasını dəstəkləməyə kömək edən zülallar, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Dəniz balığı şorbası faydalı xüsusiyyətləri ilə tanınır. Tərkibində çoxlu miqdarda protein, vitamin və dəmir, sink və fosfor kimi minerallar var. Bundan əlavə, qulaq ürək və beyin sağlamlığına faydalı təsir göstərən Omeqa-3 yağ turşuları ilə də zəngindir.
Tərəvəz şorbasının tərkibində immunitet sistemini gücləndirməyə, bədəni enerji ilə təmin etməyə, dərini və həzm sistemini sağlam saxlamağa kömək edən çoxlu vitaminlər, minerallar və qidalar var. Həm də tez-tez iştahı idarə etməyə kömək edən və bağırsaq funksiyasını yaxşılaşdıran liflə zəngindir.
Hansı şorbalar ən zərərlidir və pəhrizinizdə minimuma endirilir?
Əvvəllər yeməklərə onların enerji dəyəri, vitaminlərin miqdarı və müxtəlif faydaları baxımından baxdığımız üçün hansı şorbaların sağlam olmadığını düşünmək məntiqlidir. Bu siyahıda bir çoxları tərəfindən sevilməyən brokoli şorbası durur. Tərkibində yüksək natrium və yağ olduğu üçün ondan ən yaxşı şəkildə çəkinmək lazımdır. Çox duz yüksək təzyiqə və digər sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Onu sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi, yağsız salat kimi istehlak etmək vacibdir.
Sizi təəccübləndirə bilər, ancaq göbələk şorbası yemək tövsiyə edilmir. Ənənəvi olaraq göbələk, su, ədviyyat, yerkökü və kartof ilə soğandan hazırlandığından, fayda baxımından "boş" sayılır. Toyuq bulyonu əlavə etsəniz də, vəziyyət yaxşılaşmayacaq, çünki bu yeməkdə mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlara pis təsir edə bilər.
Noxud şorbası qəbizlik və ya hemoroiddən əziyyət çəkən insanlar üçün inanılmaz dərəcədə zərərlidir. Onun qaynayanda da parçalanmayan fermentləri mədədə bitki zülalının parçalanmasını ləngidir, bağırsaqların əziyyət çəkməsinə səbəb olur.
Pərvanə Fərhadqızı