Kim və nə vaxt turşu kələm yeməməlidir?
Turşu kələm məşhur qəlyanaltıdır, onu ya mağazada ala bilərsiniz, ya da özünüz hazırlaya bilərsiniz. Ancaq bir çox insanlar üçün yeyilməsi qadağandır.
QHT.az xəbər verir ki, həkimlər deyirlər ki, hipertoniya və duz mübadiləsi pozğunluğu olan insanlar bu qəlyanaltıdan uzaq durmalıdırlar. Bədəndə duzun miqdarının artması qan təzyiqinin artmasına və şişkinliyə səbəb olacaq, bu, əlbəttə ki, ümumi rifaha mənfi təsir göstərəcəkdir.
Üstəlik, ana südü ilə qidalanan analar da imtina etməlidirlər kələm, baxmayaraq ki, hamilə qadınlara belə bir qəlyanaltı icazə verilir - bir çox hallarda toksikozla daha asan mübarizə aparmağa kömək edir. Pediatrlar da gənc uşaqlara duzlu kələm verməyi məsləhət görmürlər, körpənin mədəsi onu həzm edə bilmir.
Qastritiniz varsa duzlu kələm yemək mümkündürmü?
Qastroenteroloqların əsas tezisi bağırsaq problemləri və ya mədə-bağırsaq xəstəlikləri olduqda duzlu kələm yeməyin mümkün olub-olmadığını izah etməkdir. Həkimlər aşağıdakı insanlar üçün qəlyanaltıların istehlakını qəti şəkildə qadağan edirlər:
- xora;
- qastrit;
- pankreatit;
- artan turşuluq;
- kolit.
Böyrək və ya ürək xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə də aromatik qəlyanaltı yeməkdən çəkinmələri tövsiyə olunur. Turşu kələm çox lif ehtiva edir - belə bir yük hər bədən üçün məqbul deyil. Qadağaları pozarsanız və çoxlu "duzlu" yeməklərdən həzz alırsanız, mədə ağrısı, köp, şişlik və hətta taxikardiya hücumu riski yüksəkdir.
Pərvanə Fərhadqızı