Xəbərlər 30.10.2023 19:20 3354

Bərk qaynadılmış yumurta haqqında bilməli olduğunuz faktlar

Qabıq rəngi yumurtanın özünə təsir etmir. Tədqiqatlar göstərir ki, müxtəlif rəngli qabıqların sarısı və ağın qidalılığına heç bir təsiri yoxdur.

QHT.az xəbər verir ki, beynəlxalq mütəxəssislər bərk qaynadılmış yumurta haqqında bilməli olduğunuz faktların adını çəkiblər. Qeyd olunub ki, sərt qaynadılmış yumurta zülal mənbəyidir. Protein təkcə əzələlər üçün deyil, həm də sağlam sümüklər, qığırdaqlar və hətta dəri üçün vacib qidadır. Bir çoxumuz əti ən böyük zülal mənbəyimiz kimi hansısa formada yeyə bilsək də, bərk qaynadılmış yumurtalar da mühüm qida maddələrinin əla mənbəyidir və ət və balıq kimi bəzi digər mənbələrdən daha çox daşına bilir. Bir böyük yumurtanın tərkibində 6,3 qram protein var və insan orqanizminin istehsal etmədiyi doqquz vacib amin turşusunun hamısını ehtiva etdiyi üçün tam zülal sayılır. Məşqdən əvvəl və ya sonra sürətli protein artırmaq üçün və ya səhər işdən əvvəl proteinlə zəngin səhər yeməyi üçün sadə qaynadılmış yumurta əla seçimdir. 

Sərt qaynadılmış sarısı haqqında düşünəndə, yəqin ki, xolesterolu da xatırlayırsınız. Doğrudur, yumurtanın tərkibində xolesterin var (tipik iri yumurtada təxminən 186 mq), lakin alimlərin kəşf etdiyi kimi, bu, "yaxşı" xolesterindir. Qaynadılmış yumurtalarda digər yumurtalara nisbətən daha az xolesterin ola bilər. Su altında çatlamaq və qabıqlamaqdan və ya hamısını bir qabda silkələməkdən tutmuş qaşıq, lent və ya istənilən sayda yumurta soyucu vasitələrdən istifadə etməyə qədər, demək olar ki, heç biri qüsursuz deyil.

 

 

Pərvanə Fərhadqızı


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı