Xəbərlər 27.10.2023 12:00 3520

Xolesterolu azaltmağa kömək edən qidalar. Yeni tədqiqat

Pendirdə olan doymuş yağın qanda infarkt və insult riskinin artması ilə əlaqəli olan "pis" xolesterinin səviyyəsini artırması ilə bağlı narahatlıq çoxdan olub. İndi bəzi ekspertlər pendirin əslində sağlamlığa faydası ola biləcəyinə inanırlar. Son tədqiqatlar göstərir ki, pendirdə olan faydalı mikroblar və qida maddələri sağlam olmayan elementlərin udulmasına mane ola bilər.

QHT.az xəbər verir ki, bu, uzun müddət pis xolesterol səviyyəsinin artması ilə əlaqəli olduqdan sonra yenidən qiymətləndiriləcək yeganə qida maddəsi deyil. Bunlara həmçinin balıqlar və yumurtalar da daxildir. Bəzi araşdırmaları göstərir ki, badımcan yemək aşağı sıxlıqlı lipoprotein xolesterol səviyyələrini aşağı salmağa kömək edə bilər. Tərkibindəki həll olunan lif nazik bağırsaqda xolesterol hissəciklərini bağlayır, onların qan dövranına daxil olmasına və bədənin digər hissələrinə keçməsinə mane olur. Bunun əvəzinə xolesterol bədəndən nəcislə atılacaq. Sağlamlığın ən yaxşı faydası üçün qızartmaqdan çəkinin.

Mərcimək diabetli insanlarda xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdıra bilər. Xolesterolun qana yenidən sorulmasını dayandırmağa kömək edən liflə zəngindir, həmçinin ürək sağlamlığını dəstəkləyən folat, dəmir və B1 vitamini ehtiva edir. Xüsusilə qırmızı mərcimək seçmək məsləhətdir. Hazırlanması asandır. Qoz, fındığın tərkibində lif, həmçinin bitki sterolları xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edən maddələr var. Əsas odur ki, duzlu qovrulmuş fıstıq yeməyin, çünki onlar sağlam deyil. Ən yaxşısı təzə qoz-fındıq yeməkdir.

Britaniya Qidalanma Fondunun baş qidalanma üzrə alimi Dr Stacey Lockyerin sözlərinə görə, araşdırmalar yulaf və arpada olan beta-qlükan adlı lif növünün qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı saldığını aşkar edib: “Bu qidaları istehlak etməyin ən sağlam yolu az miqdarda təzə və ya qurudulmuş meyvə ilə sadə sıyıqdır. Əsas odur ki, çoxlu şərbət, şokolad səpməsi və insanların gördüyü bütün şeylər əlavə etməyin. Bunu mümkün qədər sadə saxlayın. Yağlı balıqlarda olan omeqa-3 yağları qanda zərərli trigliseridlərin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Yağlı balıqlara siyənək, skumbriya, sardina, qızılbalıq, alabalıq və təzə ton balığı daxildir. Mən yəqin ki, sadə və çox duzlu olmayan bir şey seçərdim, məsələn, tez və asan yemək üçün bir parça tost üzərinə qoyulan pomidor sousunda sardina".

Elmi sübutlar 100% düz deyil, lakin bu müxtəlif bitkilərin bir sıra istehlakının bağırsaq mikrobiomunun qidalanmasına kömək etdiyi düşünülür.

 

Pərvanə Fərhadqızı


Paylaş
QHT TV
Elanlar
Son xəbərlər
Qrantlar
Təbriklər
Başsağlığı