Ət və ya balıq: Sağlamlıq və incəlik üçün nəyi seçək?
İsveç tədqiqat institutu bu iki növ məhsulu diqqətlə araşdırıb və müqayisə edib.
QHT.az xəbər verir ki, İsveç Tədqiqat İnstitutu (RISE) 41 növ qidanı araşdıraraq belə nəticəyə gəlib ki, balıq – xüsusilə çəhrayı qızılbalıq, sardina, siyənək, hamsi və midye – ətə nisbətən daha çox protein və omeqa-3 yağ turşuları ehtiva edir.
Araşdırmalar göstərir ki, dəniz məhsulları:
-
Daha az yağlıdır (maksimum 12%, ətlə müqayisədə isə bu 30%-dir);
-
Selen və yod kimi vacib maddələrlə zəngindir;
-
D vitamini (xüsusilə uşaqlar üçün) və omeqa-3 ilə doludur;
-
Ətraf mühitə az ziyan vurur – istixana qazı emissiyası aşağıdır.
İspaniyanın mütəxəssisləri həftədə ən azı üç porsiya balıq yeməyi tövsiyə edir. Lakin balıq qiymətinə görə ətdən geri qalır. Həll yolu – balığın tutulduğu yerdə dərin dondurulması ilə onun daha ucuz və əlçatan edilməsidir.
Pərvanə Fərhadqızı