Qaynadılmış, ya çiy çuğundur daha sağlamdır? Kimlər yeməsin?
Çuğundur 4 min il əvvəl Aralıq dənizində yetişdirilməyə başladı. Romalılar bunu ilk qiymətləndirənlər idi, üstəlik, əvvəlcə onlar yalnız zirvələri yedilər və yalnız bir müddət sonra - kök məhsulunun özü, lakin sonra da onu çox faydalı hesab etdilər. Çuğundur bizə təxminən 10-cu əsrdə Bizansdan gəlib.
QHT.az xəbər verir ki, çuğundurun tərkibində A və C vitaminləri, B qrupu, fol turşusu, yod, bor, manqan, həmçinin kalium və dəmir var. Həmçinin, tərəvəz əla lif mənbəyidir və o, həm də aşağı kalorilidir (100 q çiy çuğundur - 43 kkal). Çuğundur optimal bağırsaq mikroflorasını saxlayır və çuğundur qəbizliyin qarşısını almaq üçün istifadə olunur. Tədqiqatlar onu da göstərib ki, müntəzəm olaraq çuğundur yeyirsinizsə, infarkt riskini azalda bilərsiniz. Çuğundur - qadınlar üçün faydaldır. Qadınlara menstruasiya zamanı çuğundur yemək faydalıdır - bədəndə qan itkisini bərpa edir. Həmçinin, tərəvəz menopoz zamanı qadınlar üçün faydalıdır, hormonal səviyyələri bərpa etməyə kömək edir.
Qaynadılmış, ya çiy çuğundur daha sağlamdır?
Çiy çuğundurun sahib olduğu xüsusiyyətlərin əksəriyyəti - onların faydaları göz qabağındadır, qaynadılmış tərəvəz yemək prosesində bəzi vitaminləri itirsə də, saxlayır. Qaynadılmış çuğunduru mədə-bağırsaq traktının xəstəliklərində istifadə etmək məsləhət görülür - onun tərkibində bağırsaqları qıcıqlandıran turşular azdır. Onda daha çox fayda saxlamaq üçün çuğunduru al dente vəziyyətinə qədər bişirmək tövsiyə olunur.
Çuğunduru kim yeməməlidir?
Çuğundurun da bir sıra məhdudiyyətləri və əks göstərişləri var. Bu tərəvəzi urolitiyaz və xolelitiyaz ilə, diabet ilə, mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün, hipotenziya ilə narahatçılığı olan insanlar yeyə bilməz. Sağlam bir insan istənilən formada çuğundurdan gündə 100-200 qr yeyə bilər.
Neyrocərrah, Dr. Rafael Bayramov bədəndəki bütün hüceyrələr kimi beyin hüceyrələrinin də qidaya ehtiyac duyduğunu qeyd edib: “Vitaminlərlə, minerallarla zəngin qidalar yemədikdə beyindəki hüceyrələrin sayı azalır. İnsan 30 yaşını keçdikdən sonra beyni yaşlanmağa inkişafını dəstəkləyən ən əsas maddələrdən biri fol turşusudur. İnsan beynində inkişaf o hələ ana bətnində olarkən başladığından, hamilələr fol turşusu ilə zəngin qidalanmalıdırlar. Fol turşusu yetkin insanlar üçün əvəzedilməzdir. Alzeymer və yaddaş itkisinə qarşı fol turşusu ilə zəngin paxla, göy noxud, ispanaq, çuğundur, limon və portağal kimi qidalar yemək çox faydalıdır”.
Pərvanə Fərhadqızı